Smart Building voor dynamisch schoonmaken

smart building

Onze Pay-as-you-Clean prototype oplossing is opgenomen in de case studies van de Bluetooth Beacon software leverancier Proxomi.io die wij gebruiken.

Smart Building voor dynamisch schoonmaken

Onze opdrachtgever uit de schoonmaakbranche wil gaan experimenteren met het “Pay as you Clean” concept voor z’n opdrachtgevers. Dat betekent een vorm van dynamisch schoonmaken o.b.v. gemeten vervuilingsgraad van kantoorruimten. Omdat de marges in de schoonmaakbranche beperkt zijn, moet dit geheel met een bescheiden budget mogelijk gemaakt worden. Of er moeten waardecreatiemogelijkheden gerealiseerd worden met dit project om (ook) de opbrengsten te vergroten.

Deze opdracht bestaat uit 4 Fasen:

  1. Praktijkonderzoek sensoriek en Discovery sessie om management opdrachtgever inzicht te geven in kansen, (on)mogelijkheden en voorwaarden succes
  2. Realisatie van de basis software en hardware infrastructuur om metingen te kunnen verrichten van het niveau: ruimte gebruikt of niet gebruikt
  3. Optimaliseren van software en hardware infrastructuur om nauwkeurigheid in meting toe te laten nemen en het ontwikkelen van een elektronische mogelijkheid (app?) om schoonmaakmedewerker dynamisch te kunnen sturen
  4. Consolideren van opgedane ervaring resulterend in betrouwbare basisinformatie over werking systeem voor het vervolmaken van de business case van onze opdrachtgever

Als eerste is er een uitgebreid praktijkonderzoek verricht naar de hedendaagse sensoriek om ruimtegebruik te kunnen meten. Daarbij is onderzoek verricht naar:

  • accuratesse
  • kosten van installatie en exploitatie van sensor infrastructuur in after market situatie van kantoorgebouwen
  • mogelijkheden tot waardecreatie met de gemeten ruimtedata en
  • kansen en risico’s voor implementatie en de organisatie impact

Voor dit onderzoek is er gekeken naar de klassieke PIR-sensoren t/m geavanceerde computervision en wartmesensoren voorzien van AI.

Uit dit onderzoek is uiteindelijk naar voren gekomen dat in deze casus de best keuze gemaakt kan worden door toepassing van:

  1. Draadloze PIR-sensoren
  2. Bluetooth beacons (al dan niet zonder smart phones)
  3. 3D computer vision camera’s (voor referentiemetingen)

Met deze sensoriek is Fase 1 van het project van start gegaan en is er een zogeheten zone validation App ontwikkeld om gebruikersfeedback te verzamelen over de correcte werking van de sensoriek en het systeem.

Voor deze opdracht wordt o.a. gebruik gemaakt van:

  • Losant IoT platform
  • Node-RED
  • Kontakt beacons en
  • WirelessTag sensors

Wil je meer weten over deze IoT oplossing voor je eigen vraagstuk, neem dan s.v.p. contact met ons op.

Interessant?

Like it?

Share it!