Sinds 2018 werkt ICR3ATE samen met de StartHub Wageningen. De StartHub is een startup incubator voor studenten en PhD’s van de Wageningen Universiteit. Studenten worden uitgedaagd door een divers programma waarin hun innovatie- en ondernemersvaardigheden worden uitgedaagd. 

Van inspiratie tot realisatie

Dit programma bestaat uit drie fasen: inspiratie, idee-ontwikkeling en realisatie. In de laatste fase helpt ICR3ATE de StartHub-studenten met het beantwoorden van moeilijke vragen tijdens de Expert Carrousel Bootcamp, waarin studenten hun vraag kunnen stellen aan verschillende experts. In deze fase hebben studenten hun idee concreet uitgewerkt en zijn er hulpvragen ontstaan die ze aan experts kunnen stellen, zoals aan onze software developer Aqil

Een van de vragen was van een tweetal die een betere data-infrastructuur binnen een organisatie wou realiseren, met als doel om de ‘life cycle assessment’ te verbeteren. Deze dames hadden een manier bedacht om plastic beter te sorteren en te recyclen, maar wisten niet hoe ze data voor hun konden laten werken binnen bestaande organisaties. In dit geval heeft Aqil advies gegeven over de inzet van een dataplatform als Azure.

Als startup incubator van Wageningen University & Research werken we dagelijks samen met ondernemers die hard aan hun product werken om een valide en haalbare oplossing van te maken voor een bepaald probleem. — Friso Schut, relations manager

Andere studenten hebben hun weg naar ICR3ATE al gevonden vóór de Expert Carrousel Bootcamp. ICR3ATE is als prototyping-partner bekend binnen de community van de StartHub Wageningen, waardoor studenten specifieke vragen over prototypes stellen via de mail of telefoon. 

In sommige gevallen bouwt de student een start-up, waarna ICR3ATE de ontwikkeling van het prototype doet. Het is natuurlijk een stuk overtuigender om als startup een prototype te pitchen, in plaats van een paar plaatjes op een powerpoint. Maar sommige startups ontwikkelen ook hun eigen prototypes, waarbij ICR3ATE een adviserende rol vervult. 

“Wij misten capaciteit op het gebied van hardware-ontwikkeling”

Zo is de samenwerking tussen ICR3ATE en Cowmas ontstaan. De oprichter van Cowmas, Askhat Zhanibek is verbonden met het netwerk van de StartHub en kwam op die manier in contact met Manfred van ICR3ATE. Askhat zegt hierover het volgende:

“Sinds september 2019 hebben we contact met ICR3ATE. De eerste maanden hebben we veel ideeën uitgewisseld en werkten we hard aan het verbeteren van ons concept. Toen ons concept volledig was, zijn we sinds februari 2020 intensief gaan samenwerken in de realisatie van het concept: sensorische oor-tags voor vee.

Wij hebben zelf een team met software-engineers en business developers en misten capaciteit op het gebied van hardware-ontwikkeling. ICR3ATE heeft ons daarbij geholpen. We zijn het prototype-proces gestart met de design sessie. Achteraf beseften we ons pas hoe waardevol dat was, toen we een gedetailleerd rapport ontvingen met verschillende oplossingen voor het product dat wij in gedachte hadden. Vanaf het begin af aan merkte ik dat Manfred actief meedenkt in het vinden van de juiste producteigenschappen. Het rapport heeft de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het product. Juist daardoor wisten we precies welke producteigenschappen het product moest hebben voordat we het op de markt zouden brengen. En hoe gefaseerd we dit wilden doen.”

Cowmas maakt gebruik van IoT sensoren met eigen software en Ai en ML protocollen. Hiermee is het in staat om de gezondheid van vee beter te beheersen, locatie te bepalen en andere activiteiten realtime te volgen.

ICR3ATE helpt vooral bij het design- en validatieproces van onze studenten

Starthub Wageningen is blij met ICR3ATE als prototyping expert binnen de community. Friso Schut, relations manager bij Starthub, zegt daarover: “ICR3ATE’s expertise over prototyping stelt (startende) ondernemers in onze community in staat om hun producteigenschappen concreter te maken en te testen. Op deze manier kunnen deze ondernemers hun ideeën beter onderbouwen door inzichten van ontwikkelde prototypes. ICR3ATE heeft veel ervaring met het design- en validatieproces wat cruciaal is voor zowel de ondernemers als voor ons, omdat dit de gedachtegang is die we overbrengen tijdens de workshops en cursussen die we voor ondernemers organiseren.”

Inmiddels gaat Cowmas de volgende fase in van de hardware-ontwikkeling van de sensorische oor-tags. “We continueren onze samenwerking met ICR3ATE en we zijn blij dat StartHub Wageningen ons in staat heeft gesteld om in contact te komen met zo’n expert op dit gebied.”

ICR3ATE werkt sinds begin 2019 samen StartHub Wageningen en vervult sindsdien rol als expert op het gebied van prototyping. De samenwerking met Cowmas is hier een uitstekend voorbeeld van.

Are you working on a start-up or do you have an innovative idea? Get in touch and we'll think along with you

Like it?

Share it!