Bij ICR3ATE smullen we van nieuwe technologie. Hoe kinderen achter de hekken vragen naar nieuwe voetbalplaatjes bij de supermarkt, slenteren wij digitaal door Kickstarter, Indiegogo en CrowdSupply op zoek naar een creatief (en mogelijk ook nuttig) project om te backen. Wij geven het liefst technologische projecten een zetje om tot leven te laten komen. Een van die projecten was een 3D-bouwpakket voor een platenspeler. 

Na het aanschaffen lag dit bouwpakket al enige tijd te verstoffen op het kantoor. In drukke tijden zijn er natuurlijke andere prioriteiten dan het in elkaar knutselen van een platenspeler. Toen onze operations manager Merel bij ons kwam werken hadden we het frame al geprint met onze 3D-printer, maar moest de platenspeler nog worden gebouwd. Merel had nog maar net geleerd hoe solderen werkt. Een goed project om deze nieuwe vaardigheid te testen was dus de platenspeler. 

Waar mensenmassa’s elke week verschillende webshops af gaan op zoek naar dat nieuwe shirtje, zijn wij wekelijks te vinden op de Explore-pagina van Kickstarter. Op die manier heeft het bouwpakket voor de platenspeler het ICR3ATE-kantoor bereikt. Manfred is liefhebber van klassieke muziek én van technologie. Dit was dus een uitgelezen kans om beide werelden samen te brengen. 

“ICR3ATE is wekelijks te vinden op de explore-pagina van Kickstarter”

Dit bouwpakket bestaat uit hoogstens een paar fragiele onderdelen. Een paar slimme koppen uit Limburg hebben dit bouwpakket samengesteld, in samenwerking met Hi-Fi specialist Lenco. Vervolgens kregen we via de mail de benodigde 3D-files. Na het 3D-printen van het frame heeft Merel het bouwpakket in elkaar gezet. Dat verliep zo:

Merel: eerst moest ik uitzoeken hoe het werkt om zo’n bouwpakket in elkaar te zetten. Schroefjes, draadjes, allemaal heel klein en fragiel. Gelukkig zat er een gebruiksaanwijzing bij. Maar na de eerste paar stappen bleek deze onvolledig! Dus moest ik zelf gaan zoeken naar de juiste combinaties. Dit was best een uitdaging, want ik had pas net geleerd om te solderen. Bewapend met de soldeerbout zat ik in de werkplaats te stoeien met het bouwpakket. Het deed mij denken aan de worsteling met het IKEA-bed van een tijdje geleden. Net als het bed begon de platenspeler er steeds meer op te lijken. 

Het is wel irritant als iets niet lukt. Helaas was de gebruiksaanwijzing niet zo duidelijk als bij de IKEA. Maar, daardoor was het een hele overwinning toen er voor het eerst muziek uit kwam! Toen het groene lampje aanging, legden we een plaat uit Manfred’s collectie op de platenspeler en voila: er was muziek op een 3D-geprinte platenspeler! 

Zo’n project als deze is erg typerend voor ICR3ATE. Wij printen zelf allerlei verschillende dingen in 3D. Van minuscule onderdelen voor een prototype tot grotere dingen, zoals het frame van deze platenspeler. Het leuke van 3D-printing is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. 

Wat is het volgende Kickstarter-project?

Dat durf ik niet te zeggen. We hebben een tijdje overwogen om een lasersnijder aan onze werkplaats toe te voegen. Maar die aankoop hebben we even uitgesteld. Binnenkort verhuizen we naar een nieuwe locatie, dus dan zullen er vast nieuwe projecten worden gebacked die een mooi plekje krijgen op onze nieuwe plek. 

Het backen van de Kickstarter-projecten ontstaat heel spontaan. Een van ons ziet een Kickstarter-project en wanneer we er in geloven, dan backen we. En dan zetten we het zelf in elkaar, in het geval van de bouwpakketten. We vinden het zalig om zelf te bouwen. Soms zien we projecten waar we vraagtekens bij plaatsen. Die backen we niet, maar die bekritiseren we intern, haha.

Like it?

Share it!