We krijgen nog wel eens de vraag hoe het uitvoeren van een Prototyping opdracht precies verloopt. Veel van het innovatie werk dat we verrichten is onderhevig aan geheimhouding, waardoor we niet zo veel kunnen vertellen als we zouden willen. In dit artikel vertel ik wat over een opdracht die nu wordt uitgevoerd. Het betreft het ontwikkelen van prototype van een consumenten product dat onze opdrachtgeefster heeft bedacht.

Van inspiratie tot realisatie

Prototyping

Waardeketen van ICR3ATE Rapid Prototyping dienstverlening

In bovenstaande afbeelding wordt onze waardeketen getoond voor onze Rapid Prototyping activiteiten. We zijn dus actief in het stadium van idee, onderzoek & ontwikkeling en dan vervolgens via ontwerp & engineering tot en met prototype maken. Hierna worden de processtappen beschreven hoe we komen van inspiratie tot realisatie van een prototype.

Een eerste contact verloopt vaak via deze Web-site of een telefoontje. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt voor een intake gesprek.

Dit intakegesprek (meestal zo rond een half uur) hebben we gehouden met onze opdrachtgeefster. Uit dit gesprek kwam naar voren dat we een waardevolle rol kunnen spelen om het idee van een MST-apparaat (zo noemen we het nu) te kunnen omzetten in een functioneel werkend prototype.

Praktisch alle prototype opdrachten starten met een gezamenlijke werksessie, wat wij een Design Sessie noemen. Het is een interactieve werkvorm waarvoor we met 1 of 2 professionals van onze zijde en maximaal 3 van jouw zijde, op gestructureerde wijze je innovatievraag bespreken, technisch beoordelen en in meer detail gaan beschrijven. Dat doen we met al onze praktische en maakkennis over technologie en de actuele beschikbaarheid van technieken, halffabrikaten en leveranciers.

 • Na de Design Sessie heb je een beperkt conceptueel ontwerp en technische en business ingrediënten voor een innovatieproject, dat van alle kanten is beschouwd door ons team
 • Het resultaat wordt middels een mindmap gedocumenteerd en opgeleverd
  • Optioneel en tegen meerprijs, komt er ook een beschrijvend document
 • Afhankelijk van de complexiteit en uniekheid van je vraag, kunnen we na een succesvolle Design Sessie een budget indicatie geven voor specifieke prototype projectresultaten
 • Als dat mogelijk is binnen de beperkingen van een Design Sessie, dan zijn de eerder genoemde vragen daarmee beantwoord

Een Design Sessie wordt zowel op onze locatie als remote gehouden.

Het MST-apparaat is gericht op consumenten. Het was onze opdrachtgeefster niet duidelijk of er blokkerende patenten zouden kunnen zijn. Daarvoor hebben we sinds enige tijd – optioneel – een Patent Onderzoek Service. Met het uitvoeren van een patent onderzoek geven je graag vooraf en vlot inzicht in kansen en risico’s van je innovatie idee, Het uitvoeren ervan voor deze opdracht leverde op dat er op het eerste gezicht geen blokkerende patenten zijn. Dat resultaat maakte de weg vrij voor onze opdrachtgeefster om ons een prototype ontwikkel opdracht te geven.

Nadat de opdracht is gegeven, beginnen we meestal met schetsen. Ambachtelijk, soms met schaar, knippen en plakken om zo te komen tot wat ideeën over de uitvoering van in dit geval het MST-apparaat.

Prototyping MST-apparaat

MST-apparaat

Dat ambachtelijke is mooi en vaak inzcht gevend aan ons voor technische details over de uitvoering en maakbaarheid van een onderdeel. Echter het is natuurlijke verre van ideaal om te delen met een opdrachtgeefster en het is op deze wijze niet in 3D. Daarom gaan we als “digital native” bedrijf zo snel mogelijk over op ditigtaal ontwerpen. Wij doen dat met Autodesk Fusion360. Onderstaand model (in Sketchfab ondergebracht), laat het eerste (interactieve) resultaat zien van deze opdracht dat letterlijk afgelopen week is gemaakt.

Tot slot van dit artikel wordt nog op een rijtje gezet welke technieken worden gebruikt in deze opdracht om een idee te geven van de omvang:

 • 3D modelleren met Fusion360
 • 3D printen van siliconen kunststof met een Shore A waarde van 50
 • Infrarood LED licht
 • Stoomopwekking en hoge temperaturen en
 • Trillingen met haptische feedback motortjes

Heb je een innovatief idee? Neem contact op en wij denken met je mee.

Like it?

Share it!