Probleem

Dit product is een oplossing voor een tweetal problemen waar een fanatieke motorrijder tegenaan liep. Het eerste probleem was de brandstofcapaciteit van de benzinetank voor lange reizen door onbevolkte gebieden. Het tweede probleem de ongelukkige vorm van één van de koffers die zich aan de uitlaatzijde van de motor bevindt.

De berijder van een BMW R1200GS zocht een jerrycan die past in de BWM Variocase waardoor extra brandstof niet extern hoeft worden meegenomen, en de ruimte in de koffer met uitsparing efficiënter kan worden gebruikt. Een dergelijk product bleek echter niet te bestaan.

BMW R1200gs koffer prototype

Design

Met behulp van grove metingen en een piepschuimen model werden de eerste maten bepaald waarmee in Google SketchUp een elementaire tekening werd gemaakt. Een Ultimaker 2 3D printer zette deze tekening om in een eerste prototype. Hiermee konden preciezere maten worden bepaald en gekeken hoe optimaal gebruik kon worden gemaakt van de eigenschappen van de koffer.

Ontwikkeling

Het eerste fysieke prototype leidde door praktische tastbaarheid tot nieuwe inzichten. Op basis van een tastbaar prototype kon er specifiekere maatgeving worden bepaald.

Met behulp van Autodesk Fusion 360 werd een volgend prototype ontworpen. In de verdere fase van ontwikkeling moest rekening worden gehouden met de eisen van verschillende productietechnieken. Scherpe randen werden afgerond om productie met rotatiegieten, spuitgieten of blowmolding mogelijk te maken. Idealiter was het ontwerp deelbaar in twee helften als voor de productie een mal moest worden gemaakt. Voor de schroefdraad werd gekozen voor dezelfde standaard als jerrycandoppen, waardoor hiervoor geen separate productie hoefde worden gerealiseerd.

Voorbereiding voor productie

Met de tekeningen en prototypes gereed werd contact gezocht met producenten die verschillende productietechnieken in huis hebben, zoals spuitgieten, rotatiegieten, blowmoulding en high-end 3D printen met brandstofbestendige filamenten.

Hieruit bleek dat een minder complex ontwerp significant minder kosten zou opleveren in de productie en het ontwerp werd aangepast.

Voortgang project

Op dit moment bevindt de ontwikkeling zich in de laatste fase en wordt gekeken naar de mogelijkheden van financiering van de productie.

Like it?

Share it!